5 Mart 2012 Pazartesi

Girişimci Ol (ma!)

"Yaşam, çok zalim bir öğretmendir, önce sınavı yapar, sonra dersi verir" Andre Gide'nin bu sözünü hayatımda önemli adımlar atmadan önce hep aklıma getiririm. Bu dünyadaki en pahalı tecrübe kendi yaşadığımız ve bedelini ödediğimizdir. Bu yüzden başkalarının tecrübelerinden dersler çıkarmak gerekir. Girişimci olmak önemli bir karardır. Bu kararı verip iş fikrinizi eyleme dönüştürmeden önce kendi birikiminizden emin olun. İlk beş yıl içerisinde şirketlerin kapanma oranı çok yüksektir. Girişimciler birçok zorlukla yüzleşmek zorundadırlar. Misyonu ve vizyonu olmayan girişimci olmamalıdır. Girişimci tipleri farklı farklıdır. Bazı insanlar girişimci olmaya uygun değildir. Girişimci tiplerine ve girişimcilerin önem vermesi gereken noktalara bir göz atalım:

1- Kokteyl Girişimci: Hayatınızın içerisinde her gün iş fikri olan insanlarla tanışırız. Bu tipler sürekli yeni fikirlerinden bahsederler. Sizi yakaladıkları her yerde anlatıp dururlar. Bu fikirleri eyleme dönüştürenlerin sayısı çok azdır, çünkü amaçları eyleme geçmek değildir. İşin muhabbet etme kısmını severler. 

2- Aklım Fikrimde: Her şeyi akıllarında tuttuğunu söyleyen birçok insan tanırız. Onlar için yazmak, not almak, plan yapmak gereksizdir. Oysa girişimcinin iş planı olmazsa olmazıdır. Bir fikir kâğıt üzerinde yazılmıyorsa gerçekte hiç yürümeyecektir. İş planını düzgün yapmadan yola çıkılmamalıdır.

3- Mecburen Girişimci: İşlerini severek yapanlar her sabah mutlu uyanırmış. Bu hayatta en zor şeylerden biri sevmediğiniz işi yapmaktır, ancak kendilerine uygun işi bulamadığı için veya patrondan emir almak zoruma gidiyor mantığıyla girişimci olunmamalıdır. 

4- Networking mi, O da ne? İş hayatında doğru bağlantılar kurmak ve o bağlantıları iyi kullanabilmek gereklidir. Etkili bir network girişimciliği, yaşamınız için çok önemlidir. Bunun için kendinizi doğru tanıtacak cümlelere sahip olun. Aynı enerjilerin içinde olan insanlar birbirlerine fayda sağlayacaktır. Bunun için Sivil Toplum Kuruluşlarına üye olun, networking aktivitelerine ve konferanslara katılın.

5- Strese Dayanıksızlık: "Her şey üstüne gelip, seni dayanamayacağın bir noktaya getirdiğinde, sakın vazgeçme, çünkü orası, kaderinin değişeceği yerdir" Mevlana'nın bu sözünde hayatınızın akışının değişeceği noktaya kadar gelmek, girişimcinin strese ne kadar dayanıklı olup olmadığıyla ilgilidir. Bazı insanlar stres altında çok çabuk mutsuz olurlar. Girişimci işe başlarken ağır tempo, yoğun rekabet ortamı, hıza ayak uydurmak, zamanı iyi yönetmek gibi stres oluşturan sebeplerle yüzleşmesi gerekecektir. Bu etkenlerle iyi baş edebilenler, başarılı girişimcilerdir.

6- Deneyimsiz Girişimci: Harika bir iş fikri olan ancak konuyla ilgili deneyimi olmayan kişi başarılı olamaz. Konuyla ilgili girişimde bulunmadan önce uzmanlaşmanız gerekir. Bunun için benzer bir veya birkaç işte deneyim kazanmanız size büyük avantaj sağlar. Bunun yanında konuyla ilgili alabileceğiniz kadar eğitim almanız sizi girişiminize daha iyi hazırlar.

7- Girişimcinin İlk Edinmesi Gereken Dost: Girişimcinin ilk ve en önemli dostlarından biri mali müşaviri olmalıdır. Mali Müşavirinize, şirketin kurulma aşamasında ve sonrasında çok ihtiyacınız olacaktır. Şirket kurma prosedürlerinizi yaptırmak ve ilerleyen zamanlarda da şirketinizin işlerini yürütmesi için düzgün ve güvendiğiniz bir mali müşavir seçin. 

8- Girişimcinin En Önemli Diğer Dostu: Şirketinizi kurarken yasal prosedürleri sonuçlandırması ve sizi doğru yönlendirmesi için avukata ihtiyacınız vardır. Günümüzde şirketlerde satış sözleşmeleri ve anlaşmalarda gizlilik sözleşmeleri çok kullanılmaktadır. Bunun için şirketinizin sürekli avukatının olmasında fayda vardır.

9- Ben Yaptım Oldu'cular: Bu da başka bir çeşit girişimci olma heveslisi olanların mantığıdır. Rakiplerini analiz etmeden, ürüne gerçekten ihtiyaç var mı, pazarda ki eksiklikler nelerdir, Piyasaya nasıl yenilik katabilirim diye düşünmeden girişimleriyle ortaya çıkarlar. Sonları hep hüsran olur.

10- İstisnai Girişimciler: Bu tip girişimciler ya çok akıllıdır ya da çok şanslıdırlar. Fakat girişimcilerin tümüne baktığımızda, genellemeler içerisinde sayıları çok azdır. Niş bir ürüne sahip olabilirler veya hali hazırda var olan ürünü kullanılması için daha iyi hale getirmişlerdir. İstisnalar kaideyi bozmaz bu yüzden eğer istisnai değilseniz oyunu kuralına göre oynamalısınız.

Dünya Girişimcilere aittir.

Duygu Eren

Stratejik İletişim ve Kariyer Danışmanı

Yazarla iletişim için: duygu@dpdanismanlik.com


17.01.2012 Sabah.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder