5 Mart 2012 Pazartesi

“Girişimci Olunur mu, Girişimci Doğulur mu?”

Çocukken, "tavuk mu yumurtadan çıkar yumurta mı tavuktan" sorusu, kafamı çok meşgul ederdi. Girişimcilikle ilgili araştırmalara başladıktan ve kendi girişimimi oluşturduktan sonra, çocukluğumun yeni sorusu karşıma "girişimci olunur mu, girişimci doğulur mu", haliyle çıktı. Girişimci olarak doğmak; çocukluktan beri, eski köye yeni adet getirmeye çalışan, meraklı ve yaratıcı insanları aklıma getirirken, girişimci olmak, aslında öğrenilebilir bir durumu çağrıştırıyor. Zihin fukara olunca, fikir fakir olurmuş" derler, girişimcinin en büyük sermayesi iş fikri olduğuna göre bu fikri doğru donanımla birleştirmek gerekir. Türkiye'de biz girişimciliği nerelerden ve nasıl öğreneceğiz, bunların eğitimini hangi kurum ve kuruluşlar veriyor, şimdi bunlara bir göz atalım. Bilmediğinizi okumadan, bildiğinizi okumayın diyorum ve size eğitim alabileceğiniz kurum ve kuruluşları tanıtmaya başlıyorum:

1) Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Lisans Programı: Bağımsız, kurumsal ve sosyal girişimciler yetiştirmek için Özyeğin Üniversitesi tarafından açılmış olan dört yıllık girişimcilik lisans programıdır. Program, kendi işini kuracak bağımsız girişimciler yanında kurumsal girişimciler de yetiştirmeyi hedeflemektedir. Girişimcilerin alacakları eğitimlerle farkındalık kazanmaları, girişimci duruş ve becerilere sahip olmaları hedeflenmektedir. Özyeğin üniversitesi programın amacını, "gençlerine, önlerine çıkan fırsatları öncelikle fark etmeleri, sonra, doğru analiz edip pazarlanabilir, kalıcı ekonomik ürün ve hizmetlere dönüştürüp istihdam yaratabilmeleri için gerekli eğitim ve donanımın sunulması" olarak tanımlıyor. Programın diğer amacı, sosyal alanda girişimciler yaratıp, girişimcilik sinerjisinin yayılmasını sağlayıp, yeni girişimlere destek vermek ve girişimciler için rol model oluşturmak. Girişimcilik Merkezi, eğitimde 4T yaklaşımı için gereken kapasiteye, yetkinliğe ve esnekliğe sahip olacak ve ihtiyaca göre hazırlanmış özel dersler ve eğitimler Tanımlayacak, Tasarlayacak, Tanıtacak ve Tahsis edecektir.

2) GelişimAkademi: Ülkenin dört bir yanında "gençleri heyecanlandırmak ve kışkırtmak" için başarılı iş insanlarını, uzman eğitmenleri gençlerle buluşturmak misyonuyla hareket eden Gelişim Akademi, bugüne kadar 100e yakın üniversitede 300e yakın etkinlik gerçekleştirmiştir. Mezun olduklarında daha güçlü bireyler olmalarını sağlamak, iş dünyasının istediği daha nitelikli gençlere ulaşmak adına destekleyici etkinlikler yapmaktadırlar. "Açılmamış kanatların büyüklüğü bilinmez" temasıyla THY'nin genç markası Anadolu Jet ile "Jetgenç Kampüs Etkinlikleri gerçekleştirmektedirler. Uzman konuşmacılarla keyifli dakikalar geçiren öğrenciler, iş hayatında kendilerine yardımcı olacak, iletişim ve ikna etme sanatı, imaj, özgüven, başarı için motivasyon ve üniversite yıllarında kariyer adımları gibi konularla ilgili bilgilere sahip olmaktalar. Başlıca eğitim konuları:

• Girişimcilik
• Genç girişimcilerin başarı sırları
• Liderlik, lider nasıl olunur
• Kişisel gelişim
• Mülâkat
• İş görüşmelerinde başarı
• CV özgeçmiş oluşturma
• Beden dili iletişim
Aralık 2010-Mayıs 2011 arasında, 11 üniversitede gerçekleşen JetGenç Kampus Etkinlikleri 7 bine yakın öğrencininaktif katılımı ile gerçekleşmiştir. 2011-2012 döneminde 12 Üniversitede etkinlikler gerçekleştirilecektir.

3) JCI: (Junior Chamber International) dünyanın en büyük gençlik network'lerinden biridir. 115 ülkede, 5000 şubesi ve 200.000 aktif üyesi ile gelişim fırsatları sunarak gençleri yetkinlendirmeyi ve toplumda pozitif değişimi hedeflemektedir. Aynı zamanda, JCI, Türkiye Eğitim Enstitüsü bulunmakta. Bu liderlik, kariyer ve gelişim enstitüsü Uluslar arası Genç Liderler ve Girişimciler (JCI) Derneği Türkiye merkezine bağlı olarak çalışmaktadır. Misyonu, 21. Yüzyılın gerektirdiği değişime ayak uydurabilen ve geleceği şekillendirmek isteyen, içinde yaşadığı topluma katma değer yaratabilen liderler yetiştirme ve rekabet çağında bir adım önde olmanın ve fark yaratmanın önemine inanan kurumların sahip olduğu en değer kaynak olan İnsan Kaynağını eğitimlerle geliştirmek olan eğitim enstitüsü kişisel gelişim, girişimcilik, liderlik, bireysel ve kurumsal konularında faydalar sunmaktadır. Bunların dışında, gençlerin girişimcilik özelliğini keşfetmelerini, iş fikirlerini hayata geçirmeleri için gerek duydukları eğitim ve danışmanlık ile desteklemeyi ve yatırımcı ile buluşturmayı hedefleyen bir Youthpreneur/Gençlik Girişimi programı mevcuttur. Bu program girişimci adayına, iş fikri ve iş planı mentörlüğü, danışmanlığı sağlar ve finansmana ulaşmasını kolaylaştıracak bir platform sunar. 6-35 yaş arasındaki gençlerin girişimcilik özelliklerinin, eğitimler, mentörlük programı ve desteklerle keşfedilmesi sağlayarak bugünün işsizlik korkusu yaşayan genç bireylerinin yarının istihdam yaratan girişimci ve iş adamlarına dönüşmesine katkıda bulunulur. Girişimci adayının en çok ihtiyaç duyduğu know – how (bilgi), tecrübe/mentorluk ve finansmanla ilgili konularda destek sunar. Sunduğu hizmetler: 
• Girişimcilik ve İş Planı Yazma Eğitimleri
• İş Fikri Değerlendirmesi ve Danışmanlığı
• Yatırımcılarla Buluşturma
• Gönüllü İş Mentörlüğü
• İş Ağları ile İşbirliği ve Süreç Yönetimi
• Teknik Destek ve Alt Yapı

4) KOSGEB: KOSGEB'in Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi adı altında minimum 60 saatlik eğitim ve atölye çalışmasından oluşan eğitim programıdır. İçeriği, girişimcilik özelliklerinin sınanması, iş fikri egzersizleri yapılması ve iş planı hazırlanmasıdır. Gençler, kadınlar ve farklı gruplar için düzenlenen eğitimlere katılanlardan ücret alınmaz. Programın amacı, 

• Ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan girişimciliğin desteklenmesi ve yaygınlaştırılması,
• Başarılı ve sürdürülebilir işletmelerin kurulması,
• Girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması,
• İş Geliştirme Merkezlerinin kurulması ile girişimciliğin geliştirilmesi,
• İstihdamın artırılması,
• Yerel dinamiklere dayalı girişimciliğin desteklenmesi.

5) Dünya Eğitim Girişimciler Birliği: Eş başkanlığını Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel ve ABD merkezli Mosaica Okulları Başkanı Gene Eidelman'ın yaptığı Dünya Özel Eğitim Kurumları Birliği, ABD ve Avrupa başta olmak üzere 32 farklı ülkeden eğitim girişimcileri ile Türkiye özel öğretim kurumları temsilcilerinin katıldığı toplantıda oluşturuldu. WEES'in merkezi, İsviçre Lozan kenti olarak seçilmiştir. Ayrıca İstanbul ve New York'ta da şubeleri olacaktır. Girişimcilere ışık tutmak amacıyla kurulan birlik, girişimcilik programları, araştırma ve iletişim, akreditasyon, iş geliştirme, networking ve girişimcileri desteklemek amacıyla ithalat ve ihracat desteği verecektir. Birliğin amacı, tüm dünyadaki eğitim girişimcilerine kalite arttırma konusunda imkan sunmak, devlet – özel ortaklıklarını arttırmak ve konusunda destek sunmaktır. Birliğe, özel okullar, yayıncılar, uzaktan eğitimciler, dershaneler, eğtim yönetim organizasyonları, okul öncesi eğitim sağlayıcıları katılabileceklerdir.

Duygu Eren


Stratejik İletişim ve Kariyer Danışmanı
Yazarla iletişim için: duygu@dpdanismanlik.com
16.12.2011 Sabah.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder